Åt Koenigsegg ordnade Ptec skräddarsydd kabelhantering

Det svenska företaget Koenigsegg är världsledande med sin tillverkning av exklusiva supersportbilar. Bolagets filosofi är att arbeta med innovation för att undvika kompromisser.Inget är omöjligt” är deras synsätt. Vi fick en pratstund med Mikael Isgren som jobbar med produktionsteknik på bilföretaget, för att se vad han tycker om HFLEX kabelhantering.


Hur började din resa på Koenigsegg och hur har din karriär inom företaget utvecklats sedan dess?

–Jag jobbade tidigare som elektriker och kom i kontakt med Koenigsegg i samband med en installation av industrimaskiner så tidigt som 2012, under åren så blev det lite småjobb med utökning av belysning och kraft till arbetsstationer.

2015 fick jag frågan om jag ville börja arbeta här. Efter det så skötte jag tillverkningen av elektrisk inredning till bilarna, t.ex innerbelysning, ratt, instrumentpanel, mittkonsol och många andra artiklar. Samt stöttade produktion och eftermarknad med felsökningar och allehanda testutrustning.

2019 tog jag steget över till Manufacturing Engineering och är mer fokuserad på industrialiseringen av vår kommande Gemera modell, men i övrigt väldigt blandat då vi stöttar produktionen med testutrustning/mallar/jiggar och jag gör allt från CAD design till mjukvaruutveckling.

Vad är det bästa med ditt jobb? Vad får ditt hjärta att klappa lite extra?

– Det bästa med jobbet är att det är så väldigt varierande, man vet aldrig riktigt vad som kommer hända under dagen. Det är alltid kul när man kan hjälpa någon och förbättra eller underlätta deras arbetsprocess. Eftersom vi har mycket handarbete kan små förbättringar ge stora resultat.

Sen är det självklart kul att se bilarna rulla ut från linan och ta sin första runda på vår testbana.

Ptec levererar HFLEX kabelhanteringssystem till Koenigsegg

Vad är viktigt för dig när du väljer leverantör?

– Det viktigaste för mig är nog bra kommunikation med leverantören och att de har bra underlag på sina produkter. Eftersom vår tillverkning är så skräddarsydd och småskalig, är det mycket användbart att kunna bygga upp en virtuell miljö i t.ex CAD och se hur allt passar ihop och hur det fungerar med våra produkter.

Hur kom du i kontakt med Ptec?

– Jag fick en begäran från vår kablagetillverkning att ordna ett stativ till kabelbobiner som skulle passa ihop med en maskin som mäter, märker och klipper kablar. Vi hade redan ett kabelstativ sen tidigare men vi var inte nöjda med den lösningen, så jag började leta och hittade då Ptecs HFLEX-system som verkade lovade. Jag tog kontakt med dem och fick en del CAD-modeller på artiklarna jag var intresserad av så jag kunde börja skissa på en passande lösning för oss.

 En video som visar hur man bygger en Koenigsegg Jesko. Man förstår att det kräver mycket elkabel som ska hanteras snabbt och trasselfritt.

Vilka egenskaper hos Ptec värdesätter du mest?

– Ptec är väldigt flexibla och dom har bra sortimentkunskap. Det går snabbt att få svar på våra frågor vilket är väldigt värdefullt för oss då vi behöver få fram lösningar snabbt.

Slutligen. Har du hunnit märka några fördelar med HFLEX-systemet?

– Den största fördelen hittils är att det är väldigt stabilt och att man får plats med mycket. Vi har runt 30 bobiner med kabel i varierande färg och dimension och allt får plats på två ställ med plats över för framtida behov.

 

Koenigsegg beställde ett skräddarsytt ställ för att det skulle passa in perfekt i deras lokaler och hålla samma varumärkesprofil som övrigt material. Nedan visar vi standardartiklarna som utgjorde grunden.