Ptec hjälper 3M Svenska med specialprojekt för den svenska marknaden

Patrik Ljungkvist, eller Budda som han oftast kallas, är ett känt namn inom motorsporten. Han har tillhört roadracing-eliten i Europa och arbetat som professionell motorsportkommentator under flera år. Att leverera oljud på hjul har varit ett uppdrag som Budda och Ptec har arbetat med. Vi tog en pratstund med Budda för att få reda på mer.


Hur började din resa på 3M och hur har din karriär utvecklats sedan dess?

– Mitt förflutna inom motorsport gjorde mig intressant för 3M PELTOR och jag fick det stora nöjet att arbeta med Peltors Motorsportssortiment under 8 år. Mitt uppdrag bestod bland annat av att samla in feedback från världens bästa förare inom rally, racing och motorsport. Intercom-utrustning och hörselskydd behövs till alla som ingår i ett racingteam – inte bara föraren. Totalt har jag jobbat 16 år på 3M, som det numera heter.

Budda Ptec RoadracingJag har även arbetat på marknadssidan och har bland annat det stimulerande uppdraget att arbeta tillsammans med Svenska Yrkeslandslaget. De kallar sig själva för Sveriges viktigaste landslag och en sak kan jag säga: Deltagarna i yrkeslandslaget har precis samma driv som de världsmästare jag har mött inom motorsporten.
Förutom att arbeta med Yrkeslandslaget fungerar jag som en produktspecialist när det gäller 3M:s division Personlig skyddsutrustning. Det innebär att jag, ofta tillsammans med återförsäljare, presenterar skyddsutrustning som svetshjälmar, fallskydd, räddningsutrustning och hörselkåpor mot tung industri.

 

Vad är det bästa med ditt jobb? Vad får ditt hjärta att klappa lite extra?

– Det bästa med mitt jobb är att jag får nöjet att hjälpa kunden att lösa sitt problem. Förutom att jag älskar att träffa kunder så drivs jag av att hitta lösningar på utmaningar.

Jag minns ett tillfälle när jag ägnat ganska lång tid åt att sälja in hörselkåpor med integrerad kommunikation till en förhållandevis motsträvig vd som tydligt visade sin skepsis. Han ställde frågor som ”Varför ska jag inte köpa det här direkt från Kina?” och ”På vilket vis kommer det här att effektivisera vår produktion menar du?”.

Budda berättar om misstänksam vdNär vi levererat kommunikationslösningen gick det bara en liten stund innan vd:n ringde. När jag såg hans nummer på displayen blev jag självklart missmodig, men det visade sig att han ville meddela att de haft nytta av lösningen redan efter 20 minuter. ”Bara en sådan sak att trucken har en tendens att försvinna. Den är alltid borta när man behöver den, men nu kunde vi samtala utan att behöva leta efter varandra och därmed hittades trucken snabbt”, berättade han.

Jag måste nämna ljudbussen också! Bussen är ett rullande fordon som levererar oljud. Eller rättare sagt; bussen är inredd som ett rullande ljudrum med en rejäl ljudanläggning som klarar att spela upp kända oljud som till exempel motorsågsljud och ljuden från rotorn på en helikopter. Dessa oljud når decibelnivåer som är skadliga för det mänskliga örat – precis som oljuden i tung industri.

Representanter från företagshälsovården besökte ljudbussen och efter demonstrationen insåg de alla vikten av hörselskydd och vilken skillnad de gör. De upplevde det själva som en aha-upplevelse och de blev goda ambassadörer för vikten av personlig skyddsutrustning.

Demonstration av säkerhetsutrustning från 3MPatrik ”Budda” Ljungkvist, inuti demonstrationsbussen som är inredd med säkerhetsutrustning från 3M. Ptec har anpassat inredningslösningen efter 3M:s önskemål.

Vad är viktigt för dig när du väljer leverantör?

– För mig är det viktigt med kreativa och snabba lösningar. När vi pratar om Ptec är de sinnebilden av småländsk finurlighet. Oavsett om du har en idé som kräver displayställ eller inredning som ska visa produkter på bästa sätt, så kan du vara säker på att Ptec kommer att förbättra din idé många gånger om.

 

När vi nu pratar om Ptec – hur kom ni i kontakt med varandra?

– Jag tror att Ptec redan var en leverantör åt 3M Peltor när jag började jobba där. I alla fall var det en kollega som tipsade mig om Ptec när jag behövde smart inredning till en mässvagn för den nordiska marknaden.

 

Du nämnde mässvagnen. Hur går era projekt går till? Ni har en idé och Ptec kommer med förslag på hur idén kan realiseras?

– I fallet med mässvagnen var det en vagn som köpts in till 3M PELTOR för ett helt annat ändamål. Jag såg möjligheterna med vagnen och tänkte att vi skulle kunna skapa en mässvagn/utställningsvagn. Vagnen skulle kunna turnera i hela Norden och på ett bra sätt demonstrera våra produkter. Jag saknar dock kunskap om hur man presenterar produkterna på bästa sätt. Den kunskapen har Ptec.

3M mässvagn

Man kan nog säga att det är så våra gemensamma projekt går till. Jag har en idé och Ptec förfinar och förbättrar den till succé. Mässvagnen och ljusbussen är båda lysande exempel på det.

 

Har du någon favorit bland displayställen?

– Den där är svår för jag tycker faktiskt att allt har blivit lyckat. Men! Om jag ska nämna endast en favorit så får det blir bordsstället LEP100.

Bordsställ LEP100 Ptec 3M Svenska

 

Slutligen.
Om du ska våga dig på en liten trendspaning; vilka av 3M:s produkter tror du att vi kommer att få se mer av i framtiden?

– Jag tror att kommunikationsprodukter får en allt viktigare roll. Det har vi sett inte minst nu under pandemin. Med rätt kommunikationsprodukt ökar inte bara effektiviteten, som i fallet med den skeptiske vd:n, utan även säkerheten ökar. Man kan hålla avstånd när man pratar och man har kontroll på var människor befinner sig utan att behöva leta efter dem.

Framtiden stavas kommunikation tycker Budda