Marcialonga – 7 mil av imponerande småländsk envishet


Efter rekordtiden 5 timmar och 8 minuter i Marcialonga-spåren krossade Peter skidspetsar mållinjen. Två Marcialonga-lopp och åtta Vasalopp – Peter Andersson verkar kunna det där med långlopp. Vi frågade honom vad man behöver tänka på.

Att det var ett startfält märkt av pandemin märktes.

– Det kom bara drygt 3 100 till start för i normala fall över 5 000, berättar Peter Andersson, ägare av Ptec Inredningar. Han berättar vidare att han aldrig kom iväg förra året, just på grund av pandemin men i år väntade han in i det längsta med att avboka. Och det var tur – för iväg kom han.

– Ja, vi var ett härligt, men decimerat, gäng som åkte till Italien. Förutom stämningen som blir när man delar upplevelser av den här sorten så var det också ett fantastiskt vackert vinterlandskap som väntade.

Marcialonga 2022 Ptec

Privat bild. Vackra vyer i dalgången med Dolomiterna i bakgrunden. Platsen för loppets sträckning är Val di Fiemme och Val di Fassa, mer exakt startar loppet i Moena och 7 mil senare når man mål i Cavalese.

Hur mycket behöver man träna inför ett långlopp?

– Det är förstås individuellt men för att klara långlopp skulle jag säga att ju fler mil på snö du har, desto bättre. Själv lyckades jag få ihop 30 mil totalt före Marcialonga.

Vilken är den svåraste mentala utmaningen tycker du?

– Jag vet inte om jag brottas med någon egentlig mental utmaning. Det går mera på rutin numera, efter åtta Vasalopp och ett tidigare Marcialonga-lopp. För mig är utmaningen snarare att hushålla med krafterna. Maricalonga börjar med två mil uppför och jag gick ut ganska hårt för att få bättre spår (och fler bakom mig). Jag vet inte om jag förbrukade lite mer krafter än nödvändigt där för väl i mål var jag väldigt trött. Tröttare än vad jag förväntat mig. Kanske tröt mina krafter i den sista uppförsbranten för att jag öste på lite för mycket i början, jag vet inte. Det kan också bero på att vädret var lite knepigt i år. Vid starten var det minusgrader men vid målgång var det +10 °C. Jag brukar aldrig svettas, men den här gången fullkomligen rann svetten.

Beskrivning saknas.

Privat bild. Precis efter målgång. Trött och sliten, men lycklig.


Hur laddar man upp inför Marcialonga?

– Jag kan bara prata för mig själv. Jag laddar upp med en vanlig hotellfrukost, så inga konstigheter alls. Man får förstås se till att förse sig med dryck och energibars under vägen. Det bjuds både på vatten, energidryck och läsk. Mot slutet fick vi även kaffe.

Finns det vallateam på plats eller hur löser man vallningen?

– På hotellet i Bellamonte där vi bodde fanns det särskilda utrymmen på hotellet. Vi utnyttjade dessa och vallade själva. När man närmar sig målgång finns det en sista ganska brant uppförsbacke. Där valde jag att ta på lite extra klister, något som erbjöds av vallateamen som finns utmed spåret.

Du tävlar med dig själv säger du, och fick 30 min bättre tid i år än förra gången du körde. Hur håller du koll på tiden?

– Ja, det kan man undra. Jag är en av få som inte har någon klocka som håller reda på puls, andning, antal mil körda och så vidare. Jag försöker bara få flyt i åkningen och hoppas att det räcker.

Du är duktig! Vi har kollat statistiken från loppet och du hamnade på plats 1 172 av totalt
3 101 deltagare. Det betyder att du hade nästan 2 000 åkare bakom dig! I din åldersgrupp
(Män 50/59 år) hamnade du på plats 286 av 792. Imponerande!

– Tack så mycket. Ja, jag är nöjd med loppet förutom att jag blev lite för trött på slutet.

Slutligen – kommer du att köra fler Marcialonga-lopp?

– Absolut! Om jag bara får möjlighet så var det inte sista gången. Det är en härlig upplevelse, både gemenskapen, naturen, utmaningen – ja, ALLT! Vi avslutade dessutom med några dagars riktigt fin skidåkning utför också, så det kunde inte vara bättre faktiskt.

Privat bild. Den här bilden borde kanske censureras? Drycken har ingenting med seriöst idrottande att göra, men av någon outgrundlig anledning så hamnade burken i Peters hand efter målgång.

 

Fakta om Marcialonga
Marcialonga är ett italienskt långlopp på 7 mil. Tanken om ett italienskt långlopp uppstod när två italienare åkte det ikoniska 9 mil långa Vasaloppet år 1969. Något sådant måste vi kunna ha i Italien? Sagt och gjort. 1971 gick startskottet för Marcialonga som på italienska betyder 'Lång marsch'. Till dags dato har 49 Marcialonga-lopp gått av stapeln. Det 49:onde ägde rum den 30 januari 2022.

ERMIL VOKUEV: CATCH ME IF YOU CAN!
Fotokredit Marcialonga

2022 års manliga Marcialonga-vinnare, ryssen Ermil Vokuev, med tiden 02:51:58
2022 års kvinnliga Maricalonga-vinnare, svenskan Ida Dahl, med tiden 03:15:16