Hur är det att vara Mr Ptec? Den frågan ställde vi till Peter Andersson

När Peter Andersson sökte nya utmaningar valde han att starta företaget Ptec. Det är 10 år sedan i år. Hur har det gått? Och vad har seriefiguren Bamse med det hela att göra?

Ptec grundades 2011. Vad var det som fick dig att starta Ptec?

– Jag hade haft samma tjänst på samma företag i 14 år och börjat tröttna så smått. Jag kände att jag kunde behöva en utmaning. Eget företag hade jag funderat på ett tag, så jag bestämde mig helt enkelt för att göra det. Och så såg Ptec dagens ljus.

Vad hade du för vision då? Och hur ser den ut idag?

– Jag hade faktiskt inte så stora visioner. Jag var medveten om att ett eget företag innebär mycket jobb förenat med en hel del risker. Därför ville jag inte växa fort och planen var faktiskt att jobba ensam, utan anställda.

Efter ett par år insåg jag nackdelerna med att vara ensam. Det är svårt att ta ledigt och att åka på semester. Jag insåg också hur sårbar firman var om jag blev sjuk, så efter många sömnlösa nätter bestämde jag mig för att anställa. Detta var 2017. 

Idag är vi tre heltidsanställda kombinerat med delvis inhyrd personal och omsättningen kommer förhoppningsvis att passera 4 miljoner.

Visionen är fortfarande att växa sakta. För mig är det viktigt att ha bra ordning på produktsortimentet och att hålla en bra service till de befintliga kunderna. De är guld värda och betyder allt för Ptecs välbefinnande och fortlevnad.

 

Peter på Ptec demonstrerar smart detalj i HFLEX-systemet

Peter Andersson, Ptec, demonstrerar smart detalj som hör till HFLEX Inredningssystem.

Vad är det bästa med ditt jobb? Och kan du berätta om ett projekt som ligger dig varmt om hjärtat?

– Jag tycker om att ta utveckla och konstruera nya produkter som ger merförsäljning. Då kommer liksom kundnöjdheten per automatik, haha. Ett extra plus är det förstås om produkten eller uppdraget är återkommande, som till exempel uppdragen tillsammans med 3M och Pinewood (läs gärna artiklarna under ”Läsvärt”).

Att nämna ett endaste projekt som ligger mig varmt om hjärtat blir omöjligt. De är så många!

Just nu jobbar jag mycket med vårt nya varumärke HFLEX. Jag funderar över hur vi kan utveckla produkterna samtidigt som vi vill bli bättre på att ge kunden förslag på vilka produkter som ska användas för speciella behov.

Hur är det att vara verksam i Gnosjöregionen? Tycker du att det är en fördel eller spelar det mindre roll?

– Oh, det skulle jag säga är jätteviktigt och helt klart en fördel. Vi har maximalt 15 minuters bilväg till 90 procent av våra leverantörer. I vår bransch är det viktigt att ha leverantörerna nära till hands för att på så sätt hålla en bra prisbild samt relativt korta leveranstider.

Vad tror du att vi kommer att få ser mer av i framtiden inom butiksinredning? Efterfrågas till exempel hållbarhet?

– Miljö och hållbarhet är naturligtvis centrala frågor. Vi är lyhörda och följer självklart de krav kunder och myndigheter ställer på oss. I övrigt lämnar jag framtidsfrågan öppen och vågar inte sia.

Peter på Ptec tycker om att åka längdskidåkning

När du inte jobbar, vad tycker du om att göra då?

– När jag inte jobbar spenderar jag gärna tid tillsammans med familjen. Motion i olika former ligger mig också varmt om hjärtat. Jag jobbar gärna i skogen eller spänner på mig längdskidorna under vintertid.

Om du var en seriefigur – vilken skulle det vara, och varför?

– Det var ingen lätt fråga att svara på. Men Bamse kanske. Alla vill vi väl vara snälla och starka även om man inte lyckas med allt.

Bamse, the world's strongest bear, Source http://www.bamse.net/figurboken/figureImages/bamse.gif

Bamse, världens starkaste björn. Källa: Wikipedia